Organikus mindennapok

Katyvaszok

Katyvaszok

7 gyorsan növő zöldség, amit nem késő még elültetni a nyáron

2016. augusztus 05. - Marczinkó Ági

a.png

Egy átlagos kertész már legalább egy hónappal ezelőtt befejezte az új zöldségek ültetését a kertben. Ezzel szemben, még mindig érdemes elültetni az alábbi hét egyikét, amelyek a gyors növekedésnek köszönhetően még a fagyok előtt megnőnek.

Hónapos retek

22 nap alatt beérik. Érdemes figyelned a káposztalepke hernyójára, amely megrághatja a retket, vagy a csigákra, amelyek a leveleket eszik. Emellett a nagy nyári melegben folyamatos locsolást igényel.

Fejes saláta

A tojásos nokedli legjobb kísérője és milyen finom, amikor frissen van leszedve. A gyors növés mellett, még a hideget is jól viseli, így ősszel is végig szüretelhetjük.

Spenót

A növény a félárnyékos helyen 35 nap alatt megfelelő nagyságú leveleket hozz. Legkésőbb augusztus közepén kell elültein, hogy az októberi fagyok előtt leszedhessük. A kezdő kertészek számára különösen ajánlom ezt a növényt, mert bármilyen talajon jól terem.

Bab

Bármelyik fajtáját el lehet még ültetni két hónappal a fagyok beállta előtt, de legkésőbb augusztus közepéig.

Cékla

Ez a növény igazi őszi zöldség, amikor is savanyúságot vagy finom köretet lehet belőle készíteni. Az ültetése után 6-8 hét kell, hogy elérje teljes nagyságát.

Sárgarépa

Imádom a zsenge sárgarépát, amelynek összehasonlíthatatlan az íze az öregebbekkel. A termés sajnos nem mindig sikerül jól, ezért minden 3. héten újból ültetek augusztus közepéig. A növény folyamatos nedves talajt igényel, vagyis gyakran öntözni kell, hogy ne csak vékony szálakat legyenek.

Fűszernövények

Ezen az éghajlaton rengeteg fűszernövény meg tud élni kint tavasztól őszig. Érdemes koriandert, bazsalikomot, kaprot, rozmaringot és levendulát ültetni.

Forrás:OrganicLife

A bejegyzés trackback címe:

https://katyvaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr198930988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.08.05. 17:45:56

Spenótot ültetek. A céklával már végeztem. A saláta kényes ügy. Nagyon kell trágyázni.

micsoda? 2016.08.05. 20:47:17

Szerintem már nem is az ültetés ideje a kérdés, hanem a vetőmag minősége. Nagyon rossz volt idén a zöldség ill. petrezselyem mag. Általános panasz, hogy sokadszorra sem kelt ki. Nem ártana körmükre nézni a vetőmag csomagolóknak. Sajnos a meztelen csiga áradata őszre sem tünik el, nincs értelme vetni, talán a sárgarépát nem szeretik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.06. 07:54:47

Lehet, hogy szarrágó vagyok, de a magot vetni szoktuk. Gumót, hagymát, rizómát és gyökeres növényt ültetünk.
süti beállítások módosítása