Organikus mindennapok

Katyvaszok

Katyvaszok

10 zöldség, amit még mindig elültethetsz ősszel

2016. szeptember 22. - Marczinkó Ági

10_noveny_amelyet.png

A nyárnak vége, ami egy dolgot jelent – itt az ideje, hogy újra ültess növényeket! Számos jó ok van, hogy miért érdemes őszi kertet csinálni, például könnyebb rendben tartani, mint tavasszal és nyáron. Ősszel a talaj hőmérséklete még kellően meleg, a csapadékmennyiség több és a hideg éjszakák is segítenek abban, hogy nedvesség maradjon a növényeken. Ezek a tényezők tökéletes környezetet biztosítanak a csírázáshoz. Plusz kevesebb gaz és kártevő van a kertben, mint eddig.

Érdemes most még elültetni a következő pár zöldséget, mivel kellően meg tudnak erősödni az első csípős reggelekig. Érdemes a vetőmag csomagok hátulját megnézni, hogy hány nap alatt érnek be és ez alapján visszaszámolni, hogy mikor ültethető. Például ha 35 nap az átfutási idő, akkor október 31-től, ha visszaszámolunk, akkor szeptember 27. kell elvetni.

Szóval mit lehet elültetni? A késői növények fő jellemzője, hogy nem nőnek nagyon magasra, így a talaj közelében maradnak, ezáltal jobban tartják a meleget. Egy réteg mulccsal extra védelmet tudunk biztosítani a hideg ellen. Lent összeraktunk egy listát, amelyek közül érdemes választani, de számos egyéb növény is lehet, különösen a zöld színűek, a káposztafélék és gyorsan növekvő leveszöldségek.

Rukkola

rucola-young-argula-sproutus.jpg

Tökéletes saláta vagy pizza feltét lehet a rukkola. Ősszel az ideális elvetni, mivel ha melegebb az idő, akkor kesernyésebb lesz az íze. Gyorsan nő – maximum 35 nap alatt már le lehet szedni, vagyis tökéletes 1 hónapos növény.

Hogyan termesszük?

2,5 cm-re mélyre ültessük a magokat és tartsuk folyamatosan nedvesen, amíg ki nem csíráznak. Érdemes hetente vagy kéthetente elültetni a magokat, hogy folyamatosan tudjunk szüretelni az ősz során.

Fehérrépa

carrots-557869_1280.jpg

Ne fintorogj ettől a növénytől! Számtalan módja van annak, hogy hogyan lehet finoman elkészíteni salátában vagy raguban és legjobban a hideg időben nőnek. Az első fagyok még karakteresebbé teszik az ízét, ezért érdemes addig várni a felszedéssel.  

Hogyan termesszük?

1 cm mélyre vessük a magokat. A csírák megjelenése után, ültesd szét őket 8 cm távolságra. Ha túl későn ülteted el a növényt, ahhoz, hogy kifejlődjön a gyökere, akkor is érdemes a leveleit felhasználni.

Karalábé

kohlrabi-825413_1280.jpg

Ha még soha nem termesztetted ezt a növényt, akkor érdemes most elkezdeni. A törzsét fel lehet használni nyers salátákba, vagy egy finom húslevesbe. A leveleket itthon nem annyira használják, de megéri megkóstolni salátába. Ajánlott zsengébben leszedni, mert sokkal teltebb íze van.

Hogyan termesszük?

0,5 cm mélyre vessük a magokat. A csírázás után ritkítsuk, hogy 10 cm legyen közöttük. Amikor villanykörte alakú törzse 5-8 cm átmérőt elérte, akkor érdemes leszedni, mivel akkor még zsengék.

Spenót

food-salad-healthy-colorful.jpg

A meleg időjárás, ugyanúgy keserűvé teszi a spenótot, mint a rukkolát, szóval most van a legjobb idő a nevelésére. Van pár fajta, amelyek a telet is átvészelik, és kora tavasszal csíráznak csak ki, ha betakarod mulccsal.

Hogyan termesszük?

6-8 héttel a fagyok előtt laza talajba kell ültetni a magokat, majd a palánták 10-15 cm-re szétültetni, mert nagyon el tudnak szaporodni. Érdemes nedvesen tartani a növényeket, mivel hamar kiszáradnak.

Retek

healthy-vegetables-restaurant-nature.jpg

Sokan a tavasz friss ízének gondolják, pedig az ősznek is lehetne. Felnőnek kevesebb, mint 3 hét alatt, így egy évszakba többször is lehet vetni és szüretelni. Ajánlott 10 naponta vetni, hogy garantált legyen a folyamatos utánpótlás.

Hogyan termesszük?

Legalább 15 cm mélyre kell vetni a magokat, majd a palántákat 1 cm mélyre és 2,5 cm távolságra kell szétültetni. Rendszeresen kell öntözni a növényeket és később érdemes kiritkítani, hogy 5 cm-re legyenek egymástól.

Brokkoli

broccoli-vegetable-food-healthy-47347.jpeg

Az ősszel stabilabb és jobb körülmények között tudod termeszteni. Sokkal nagyobb és édesebb lesz az íze a fejeknek a hideg időben.

Hogyan termesszük?

16 cm-re kell egymástól ültetni és a sorok között is legyen 60 cm távolság. A brokkoli a kissé savas talajt szereti. Az üvegházban vagy fóliában termesztve meg tudod védeni a növényt a fagyoktól.

Kel

salad-texture-green-kale.jpg

Az egészséges ételek kedvelőinek nagy kedvence és a hideg időjárások királya a növény. Egészen az első hóig folyamatosan tudod leszedni. Ajánlott 6-8 héttel a fagyok előtt elvetni.

Hogyan termesszük?

1 – 1,5 cm mélyre érdemes vetni, majd 20 – 25 cm távolságra szétültetni. Érdemes mulcsot használni, hogy megvédjük a gyökereket és nedvesen tartsa a növényt.

Mustárzöld

5838402624_870a8ec8a8_b.jpg

A pikáns mustár zöldje, az, amit itthon szinte senki sem ismer. A legjobb íze frissen és zsengén leszedve van.

Hogyan termesszük?

45 nap alatt megérnek és nagyon jó saláta alapanyagok. 15 cm mélyre ültessük a magokat, majd érdemes 25 cm-ként kiritkítani. A folyamatos utánpótlás érdekében 2 hetente lehet vetni.

Saláta

pexels-photo-102123.jpeg

A hideg időt tűrő növények közül a saláta az egyik legjobb opció. Nagyon jól tűri a fagyokat, vagyis egy hirtelen reggeli mínusz sem állítja meg a növekedésbe. Plusz a bébi levelek is nagyon ízletesek, így a kisebbek sem mennek veszendőbe.

Hogyan termesszük?

Mint a mustárzöldeknél, itt is érdemes egy fajtát választani, ami gyorsan nő. 20 - 25 cm távolságot érdemes a sorok között hagyni. Amikor már 3-4 levél kibújása után is lehet fogyasztani. Ha bébisalátát szeretnél termeszteni, akkor nem kell távolságot hagyni a sorok között.

Káposzta

georgia-collards.jpg

A káposzta a -10 fokot is jól tolerálja, amely tulajdonsága miatt ősszel is jól lehet termeszteni. A fagy hatására még az íze is édesebb lesz.

Hogyan termesszük?

Teljesen napsütéses helyre és 0,5 – 1,5 cm mélyre ajánlott ültetni. Különösen fontos a folyamatos víz utánpótlás, mert nem tűri jól a szárazságot. Az első fagyokkor érdemes felszedni.

Képek forrása:
https://c2.staticflickr.com/6/5271/5838402624_870a8ec8a8_b.jpg
pexels.com
pixabay.com
Inspiráció: http://www.rodalesorganiclife.com/garden/10-vegetables-you-can-still-grow-in-the-fall/slide/10

A bejegyzés trackback címe:

https://katyvaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr5911735745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása