Organikus mindennapok

Katyvaszok

Katyvaszok

Beltéri fűszernövény kalauz a télre

Plusz 10 klassz fűszernövénnyel

2016. október 19. - Marczinkó Ági

Most a tél közeledtével már csak bent tudsz fűszernövénykét tartani, amelyekkel ízesíteni tudod a mindennapi fogásokat. Ráadásul nincs szükség semmilyen speciális fényforrásra, elég a növénynek az amit az ablakon keresztül nyer. A következőkben bemutatók 10 növényt, amit érdemes nevelni és saját tapasztalat alapján megpróbálok segíteni, hogy milyen irányelveket lehet követni, hogy egészségesek és boldogok legyenek.

Okos módszerek a termesztéshez

Vágás

Sok fűszernövény – oregánó, kakukkfű, rozmaring, zsálya – a legjobb választás a lakásba, úgy hogy ha kinti növényből levágunk egy darabot. Csináld úgy, hogy lenyisszantasz egy 2,5 cm darabot a felsőrészből. Fejtsd le róla az alsó leveleket és rakd a szárat egy nedves és tiszta földbe, mint például perlites vagy vermikulitotos talajkeverékbe. Érdemes magas páratartalmat biztosítani neki, akár úgy, hogy letakarod üveggel, hogy a nedvesség ne párologjon el olyan hamar.

Hozzuk be!

Az első fagyok előtt be kell hozni a cserepes kinti fűszernövényeket a téli helyükre. Ahelyett, hogy egyből a végleges térbe raknád őket, előtte érdemes pár hétre egy fényes, hűvös átmeneti pontra rakni őket, mint például a garázsba.

Miután alkalmazkodtak, vidd a növényeket egy napfényes helyre (ideális esetben a délre a legjobbak, utána jön a keletre és nyugatra néző ablakok). A hőtől és kiszáradástól meg kell védened majd őket. A legtöbb fűszernövény a 18 és 21 fokos hőmérsékletet szereti. Nagyon fontos, hogy az éjszakai hőmérséklet se essen 10 fok alá. Enyhe napokon ki lehet tenni az erkélyre a növényeket. A benti por miatt, pedig érdemes rendszeresen lezuhanyoztatni őket.

pexels-photo-59658.jpeg

Víz, fény és hőmérséklet

A legtöbb növény szereti a vizet, de nem szabad, hogy álljon a kis tálkába alatta. Amikor száraznak érzed a földet a növény alatt akkor érdemes meglocsolni. Adj homokot a talajhoz, hogy a földbe kialakuljanak a kis csatornák, amelyek eljuttatják a vizet a gyökér minden pontjához.

Tanuld meg megítélni a víz, fény és hőmérséklet alapján, hogy mire van szüksége a növénynek. Egy cserépedényben lévő növény keletre néző ablakban több vízre lesz szüksége, mint annak, amelyik műanyag cserépben van délre/nyugatra néző ablakban. Ha a fény kevés, akkor legyen alacsonyabb a hőmérséklet is a helyiségben.

pexels-photo-112571.png

Kártevő megelőzés

Óvatosan válaszd ki a földet a növények alá. Egy jó márkájú ültetőföld rendben van, vagy válasz Deluxe keverékeket. Keverj össze 1 rész földet 1 rész komposztot és 1 rész homokot/perlitet/ vermikulitot (vagy az összeset is lehet 1/3 részben belerakni).

Ne használj kártevő- és betegségnek ellenálló ültetőföldet, mivel rengeteg vegyszer van benne. Ha az előbbi keverékbe átülteted a fűszernövényt, akkor távolíts el annyi kinti földet, amennyit tudsz, úgyhogy nem károsítod a gyökerét.

Az első pár hétben érdemes az új fűszernövényt távol tartani a többitől, hogy akklimatizálódjon. Ha meglátsz bármilyen rovart rajta, akkor zárd karanténba, hogy ne jusson át a többire.

Ha mégis megtörtént a baj és rovarinvázó érte a fűszernövényeidet, akkor segíts nekik, hogy egészségesek maradjanak azáltal, hogy megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyokat biztosítasz, továbbá rendszeresen zuhanyoztatod őket.

Ha szappanos vizes sprayt használsz a betolakodok ellen, akkor emlékezz arra, hogy kapcsolatba kell lépniük ezzel az anyaggal, hogy hatásos legyen. Esténként fújd be a fűszernövényeket, hogy megelőzd a kiszáradást és lemosd a maradékot/port. Nagyon fiatal palántáknál nem szabad ezt a módszert használni.

Fogd vissza a trágya és víz mennyiségét decemberben, de amikor elkezdenek hosszabbodni a nappalok január közepén, akkor érdemes folyékony hínárral vagy komposzttal táplálni őket. A földet érdemes egy kis villa segítségével felszántani és komposztot tenni, majd betakarni, így elég tápanyag fog jutni a növénynek. A február a legjobb hónap a beltéri növényeknek, mert rengeteg fényhez jutnak. Márciusban elkezdenek rügyezni és áprilisban már érdemes már kivinni őket, amikor már nincs fagy az éjszaka.

A 10 szuper növény bentre

Bazsalikom: Magból nekem mindig kikelt. Érdemes délre néző ablakba rakni, mert nagyon szereti a sok napfényt és a meleget.

cup-leaf-spring-leaves.jpg

Babérlevél: Évelő növény, amely hosszú éveken keresztül folyamatosan nő. A cserepet keletre/nyugatra néző ablakba jó ültetni, de ne legyen összezsúfolva sok fűszernövénnyel, mivel szüksége van arra, hogy egy jól szellőző helye legyen.

Turbolya: Késő nyáron hozz magot a növény. Kevés fény mellett is tud növekedni, de szükséges van 18 és 21 fok közötti hőmérsékletre.

Metélőhagyma: Áss ki egy csomót a kertedből a termő évszak végén és ültesd el egy cserépbe. Hagyd kint a szabadban, amíg a levelek elszáradnak. Kora télen, vidd a lakás leghűvösebb pontjára, mint például a pince, pár napra, majd a végén rakd a legvilágosabb helyre a hagymákat.

flowers-garden-herbs-flowerbed.jpg

Oregánó: A legjobb megoldás, ha egy kinti növénynek levágod a tetejét, majd tedd egy cserépbe délre néző ablakba.

Petrezselyem: Két opció van: Magokat ültetsz vagy az évszak végén kiásol egy csomót a kertedből. A fűszernövény imádja a sok napfényt, ezért a keletre/nyugatra néző ablakban lassabban növekszik.

Rozmaring: A növényből vágd le a tetejét és tartsd egy pohár vízbe, amíg gyökeret ereszt. A legjobban a délre néző ablakban érzi jól magát.

pexels-photo-135168.jpeg

Zsálya: Itt is növény tetejéből kell levágni egy darabot. A fűszernövény jól tolerálja száraz körülményeket, ezért délre néző ablakot kedveli, ahol erős a napfény.

Tárkony: Késő ősszel vagy kora télen még kint lehet hagyni. Akkor érdemes bevinni, amikor már lehullatta a leveleit. Hagyd egy hideg helyen pár napig, majd tedd át oda, ahol a legtöbb napfény érheti. Fontos, hogy folyamatosan lássuk el folyékony trágyával, mert nagyon tápanyagigényes.

Kakukkfű: Itt is úgy lehet ültetni, hogy egy kinti növény tetejét levágod és kigyökerezteted egy üvegben. Szereti a napfényes helyet, de megfelel neki keleti/nyugati ablak is.

Képek: pexels.com
Inspiráció: http://www.rodalesorganiclife.com/

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://katyvaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr3011820795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása