Ezt a sütit évek óta rendszeresen sütöm. Egyszerű, gyors, szinte mindig van otthon hozzá minden. Gyakorlatilag egy kakaós-diós piskótáról van szó, de a végeredmény sokkal finomabb, mint amit most elképzeltek. Aki egyszer megsüti, annál tuti bekerül az állandó repertoárba! És még egy nagy előnye: gluténmentes és laktózmentes (ha a mázat margarinból készítjük).
Hozzávalók:
- 8 tojás szétválasztva
- 18 dkg cukormentes szilvalekvár
- 18 dkg darált dió
- 1 cs. sütőpor
- 3 tk. holland kakaópor (jó minőségűt használjatok!)
- a mázhoz: 12 dkg vaj vagy ghee, 15 dkg cukormentes szilvalekvár, 3 ek. holland kakaópor
A tojásfehérjét robotgéppel kemény habbá verjük (egy csipet sót is tegyünk bele!).
Utána a sárgáját és a szilvalekvárt összekeverjük, majd mehet bele a sütőporral és a kakaóporral elkevert darált dió.
A tojásfehérje habot 3 adagban adom hozzá: az első két adagot simán még a robotgéppel keverem hozzá (legkisebb fokozaton), az utolsó harmadot már csak egy spatulával kézzel forgatom hozzá, nehogy összetörjön a hab.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és légkeveréses sütőben 170 fokon fél óra alatt (tűpróbáig) készre sütjük.
Még melegen kiborítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik deszka segítségével visszafordítjuk.
Amíg hűl egy picit, elkészítjük a mázat. A vajat felolvasztjuk és belekeverjük a szilvalekvárt, ha beleolvadt, akkor már nem melegítjük tovább, kézi habverővel csomómentesre keverjük a kakaóporral, majd a süti tetejére öntjük, szépen elterül, vagy egy spatula segítségével szétkenjük. A lekvár miatt nem lesz folyós, így egyből ehető.