Organikus mindennapok

Katyvaszok

Katyvaszok

Hogyan szabaduljunk meg a hangyáktól?

2016. augusztus 20. - Marczinkó Ági

12_noveny_1.png

Nem kell egyből az első boltba rohannod, hogy beszerezd a legújabb vegyszert ellenük. Elég, ha a következő pár dolgot alkalmazod az otthonodban.

Ha pár morzsát hagysz a pulton vagy nem takarítod fel alaposan a kiömlött ételt a padlóról, akkor megjelenek a kis gazfickók. Észre sem veszed, de már hosszú sorban menetelnek és cipelik a hátukon a zsákmányt.

Legyen tisztaság

A takarítás a legjobb módja annak, hogy megelőzd a hívatlan vendégek megjelenését. A következőkre érdemes figyelni:

  • A kiborult ételt egyből fel kell mosni vagy söpörni.
  • A komposzt és a maradékot érdemes jól zárható dobozokban tartani.
  • A szennyes edényeket egyből rakjuk a mosogatógépbe.
  • A konyhai szemetest akár naponta ürítsük ki.

Ezek a tanácsok segítenek a többi kártevővel kapcsolatos gondban is, ezáltal egy jobb hellyé varázsolhatod a konyhádat.

Zárd be az ajtót előttük

Ha már bejutottak és látod a menetelésüket, akkor érdemes visszakövetni egészen a forrásig. A kis rést, ahol bejutottak egyből zárd le. A szilikon tömítés szokott nekem beválni, mivel sokáig kitart, és így már nem tudnak ugyanott bebújni.

Ha a hangyák át férnek az ajtó alatt, akkor megfelel a célnak egy ajtóseprű felszerelése, amely egy rugalmas anyag, amelyet az ajtó aljára ragaszthatsz. Saját tapasztalatom alapján nekem nagyon jól bevált ez és utána is könnyen tudtam nyitni és csukni az ajtót. Az OBI áruházban vettem ezt a fajtát: http://tinyurl.hu/RiUa/

Vezesd félre őket

A hangyák a felderítés során, ha megfelelő ételt találnak, akkor szagmintával megjelölik, hogy a későbbiekben oda találjanak a többiek. Nekem a szappanos vagy ecetes víz működött, ha lefújtam a nyomvonalat, akkor az újonnan érkezők már nem találtak oda az ételhez. Igaz ez nem valami gyors megoldás.

Tedd az otthonodat barátságtalan hellyé a hangyák számára

Nem könnyű megtalálni minden rést a lakásban, de ez az egyik legjobb megoldás, hogy tényleg ne tudjanak bejutni. Érdemes körülnézni a szekrénybe, hiszen biztosan találsz olyan dolgot, amit a hangyák utálnak. Rengeteg ilyen van, ezek a teljesség igénye nélkül:

  • citromlé
  • szárított citrusfélék héja
  • őrölt fahéj
  • szárított borsmenta levele, vagy borsmenta olaj
  • szárított, őrölt kávé
  • egész gerezd fokhagyma
  • szárított levendula
  • chilipor

A legjobb megoldásként szórd vagy fújd a veszélyeztett helyre az előbbi listából a neked szimpatikusat. Szintén nem kedvelik a hangyák a kovaföldet, a krétaport, vagy a babahintőport. Ezek csak száraz felületen működnek. A módszer ezeknél az, hogy bejárati ajtónál és egyéb lehetséges helyeken beszórjuk, majd láthatjuk, hogy itt biztosan nem lépbe hangya.

Rakj ki egy trójai ételt nekik

Ha az eddigi módszerek kudarcba fulladtak, akkor egy bórsav alapú csalit ajánlott kitenned, amely az egész kolóniát megöli pár hét alatt, amíg a dolgozó hangyák eljuttatják az ételt a többieknek. A bórsav megöli őket, de kismennyiségben sem az állatokra, sem az emberre nem jelent veszélyt. Rengeteg népszerű termék van a piacon, de otthon is könnyen elkészíthető Bóraxból.

A hangyák imádják az édes ételeket, ezért a csalihoz keverj össze bóraxot/borsavat cukros vízzel vagy mézzel és szolgáld fel nekik egy szemetes dobozban. Ne felejtsd el újratölteni, amíg el nem tűnnek.

Forrás: rodalesorganiclife.com

A bejegyzés trackback címe:

https://katyvaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr5410596376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása