A hétvégén nagy munka vette kezdetét, mivel beérett a nemes bodza kis ültetvényünk. A meleg, száraz nyár miatt sajnos nem lettek túl nagyon az ernyők és a szemek. Tovább nehezíttet a dolgot, hogy a virágzás is későbbre tolódott, így a közepe még zöld volt, míg a külseje már fekete.
Ezeket mind figyelembe véve a következő jó tanácsokat tudom megfogalmazni a napvégére:
- Imádkozzunk, hogy előző napokon süssön a nap, mert sárban nem vicces szedni,
- Előző este vigyük ki a ládákat, mert aznap reggel legalább 1-2-3 órás kemény munka a telek minden egyes pontjához eljuttatni,
- Kezdjük időben, mert sokkal kellemesebb az idő kora reggel a szedéshez,
- Gondoskodjunk megfelelő vízutánpótlásról,
- Az ernyők belsejét mindig nézzük meg, mert a túl sok zöld bogyót nem veszik át az embertől,
- A másik véglet a száraz, aszott ernyők, amelyeknek nincs súlya, így azokat felesleges leszedni,
- A tapasztalat alapján az vált be, hogy ketten szedték az alsóbb ágakat és a többiek a felsőket, mert azokkal jóval több munka volt. Persze jó megoldás lehet az is, ha egy magasított platós kocsiról szedi pár ember, így jobban hozzáférnek a lombkoronához,
Végül saját lekvár receptünk a termésből.
Rumos diós bodzabogyó lekvár
Hozzávalók:
- 2 kg érett, fekete bodzabogyó
- 1 kg cukor
- 2 ek citromsav
- 200 ml rum
- 600 g darált dió
elkészítés
- A bodzabogyókat leszemezzük, villát végighúzzuk a szárán, így egyszerűbb. Jól átmossuk.
- Fém edénybe elkezdjük főzni a cukorral, majd hozzáadjuk a citromsavat, rumot és a darált diót.
- Mikor már jól felforrt, a tűzhelyről levesszük, és turmixgéppel jól átpépesítjük, tovább főzzük, míg kissé sűrű nem lesz.
- Forrón üvegbe töltjük, majd dunsztba tesszük.
Aki nem szeretne bajlódni, annak itt az alábbi link, ahol meg tudja vásárolni: