Történet
Egyszerűen imádom a kekszeket akár magába, akár a kávé/tea mellé. Finomak, omlósak és mindig van alkalom. Az új paleo életemben nagyon hiányzott a jó öreg vaníliás változat, amely mindig a gyerekkoromba repít vissza. Nagymamám minden pénteken készített nekünk, gyerekeknek, sütit és én mindig ezt kértem a krémes után. Aminek a testvéreim annyira nem örültek, mert nekik a linzerkoszorú és a zserbó volt a nyerő, de a nagymamám mindig csak egy fajtát készített.
Mennyei paleo áfonyás keksz
Először készítettem el ezt a változatot és finoman szólva annyira nem hasonlít a vaníliás kekszhez, de helyette egy csodálatos vajas-áfonyás végeredmény született.
Hozzávalók (kb. 24 db)
12 dkg puha ghee vagy kókuszzsír
10 dkg kókuszreszelék finomra darálva
5 dkg darált dió vagy egyéb magok finomra darálva
5 dkg édesítő
1 tojássárgája
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál vaníliaaroma
8 dkg aszalt vörös áfonya
Elkészítés
1. A vajat keverd habosra az édesítővel, majd add hozzá a tojássárgáját és a vaníliaaromát.
2. A kókuszreszelék és az egyéb finomra őrölt magokat összekeverjük a szódabikarbónával. Majd keverjük hozzá a vajas masszát.
3. Áztasd be az áfonyát, hogy visszanyerje kicsit eredeti nagyságát. Majd papírtörlőre szedve szárogasd le. Ezután egy evőkanál őrölt kókuszreszelékkel összekeverjük, hogy felszívja a maradék nedvességet és hozzáadjuk a vajas masszához.
4. Tedd egy fél órára a hűtőbe, hogy a vaj kicsit megdermedjen. Majd őrölt kókuszreszelékkel lisztezett vágódeszkán fél centi vastagra nyújtsuk ki. Majd szaggassunk belőle formákat. Advent közeledtével nálam Merry Christmas a kekszfelirat.
5. Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól egyujjnyi távolságra, és kb. 180 fokos sütőben 10 perc alatt süsd aranyszínűre. Majd a sütőpapíron hagyjuk kihűlni.