Organikus mindennapok

Katyvaszok

Katyvaszok

Mennyei paleo áfonyás keksz

2015. november 18. - Marczinkó Ági

Történet

Egyszerűen imádom a kekszeket akár magába, akár a kávé/tea mellé. Finomak, omlósak és mindig van alkalom. Az új paleo életemben nagyon hiányzott a jó öreg vaníliás változat, amely mindig a gyerekkoromba repít vissza. Nagymamám minden pénteken készített nekünk, gyerekeknek, sütit és én mindig ezt kértem a krémes után. Aminek a testvéreim annyira nem örültek, mert nekik a linzerkoszorú és a zserbó volt a nyerő, de a nagymamám mindig csak egy fajtát készített.

Mennyei paleo áfonyás keksz

Először készítettem el ezt a változatot és finoman szólva annyira nem hasonlít a vaníliás kekszhez, de helyette egy csodálatos vajas-áfonyás végeredmény született.

20151116_180707.png

Hozzávalók (kb. 24 db)

12 dkg puha ghee vagy kókuszzsír

10 dkg kókuszreszelék finomra darálva

5 dkg darált dió vagy egyéb magok finomra darálva

5 dkg édesítő

1 tojássárgája

fél kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál vaníliaaroma

8 dkg aszalt vörös áfonya

Elkészítés

1. A vajat keverd habosra az édesítővel, majd add hozzá a tojássárgáját és a vaníliaaromát.

 2. A kókuszreszelék és az egyéb finomra őrölt magokat összekeverjük a szódabikarbónával. Majd keverjük hozzá a vajas masszát.

3. Áztasd be az áfonyát, hogy visszanyerje kicsit eredeti nagyságát. Majd papírtörlőre szedve szárogasd le. Ezután egy evőkanál őrölt kókuszreszelékkel összekeverjük, hogy felszívja a maradék nedvességet és hozzáadjuk a vajas masszához.

4. Tedd egy fél órára a hűtőbe, hogy a vaj kicsit megdermedjen. Majd őrölt kókuszreszelékkel lisztezett vágódeszkán fél centi vastagra nyújtsuk ki. Majd szaggassunk belőle formákat. Advent közeledtével nálam Merry Christmas a kekszfelirat.

5. Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól egyujjnyi távolságra, és kb. 180 fokos sütőben 10 perc alatt süsd aranyszínűre. Majd a sütőpapíron hagyjuk kihűlni.

A bejegyzés trackback címe:

https://katyvaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr508083940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása