Organikus mindennapok

Katyvaszok

Katyvaszok

13 hasznos rovar a kertben

2016. október 06. - Marczinkó Ági

Számos hétköznapi rovar jót tehet a kertednek. Méhek, legyek, és sok bogár is jó szövetségesed lehet a kertészkedésben, például beporozzák a virágokat, ragadozó rovarok megeszik a kártevőket, az élősködők másokba rakják le a tojásaikat, majd a kikelt lárvák megeszik a rosszakat és más bogarak, pedig lazítják a talajt. Nézzünk most 13 példát.

Méhek

pexels-photo-128573.jpeg

A házi méheket a mezőgazdaság „gyújtógyertyáinak” is nevezik, annál az oknál fogva, hogy virágokat porozzák be. A másik a vadméh, amely szintén fontos a növények porzásánál és természetes kártevő irtó ügynökök is egyben. Minden méh összegyűjti és megeszi a virágport és nektárt, ez különbözteti meg őket a darazsaktól és lódarazsaktól. Az utóbbiak az ételért fosztogatnak, addig a méhek virágról virágra szállnak és megtermékenyítik ezeket. Világszinten 20 000 fajta él belőlük.

A féregirtók, az élőhelyek eltűnése és nagyszámú kártevők elszaporodása is hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan csökken a méhállomány. Egy érdekes problémát figyeltek meg, ha királynő méh elhagyja fészket, akkor hirtelen elkezdenek meghalni a dolgozók, amely után az egész kas kipusztul, mivel a többiek nem jutnak elég élelemhez.

A legjobb módja, hogy minél több méhünk legyen, az, ha a kertedbe sok virágot ültesz, így a többi növény beporzása is biztosított. Továbbá, hagy szabadon egy kis földterületet, ahol tudnak alagutakat fúrni és fészket készíteni maguknak és érdemes sekély vízforrást is készíteni, hogy ihassanak.

Katicabogarak

ladybug-macro-lucky-charm-insect-55827.jpeg

Pettyes katicabogár

Kicsi, ragyogó és keménypáncélzatú bogarak, amelyek 3 000 különböző fajtát foglalnak magukba, amelyek apró puhatestű rovarokat esznek, mint például levéltetveket, Viaszos pajzstetveket és takácsatkákat. Mind a kifejlett, mind a lárvákat is megeszik.

Futrinkafélék

Kék-fekete színű bogarak közepestől a nagy méretekig. Nappal a kövek alatt bújnak meg, míg az éjszaka vadásznak a káposztalepke lárvákra, hernyókra, csigák- és meztelencsigák petéire, más kártevőkre. Van faj, aki fákat mászik meg, hogy elkapja az őszi sereghernyót. Sok futrinkaféle él a gyümölcsösökben a zavartalan talajtakaró, és a kertekben a kövek vagy mulchágy alatt.

Holyvafélék

Ők a kicsitől a közepes méretig terjednek, testfelépítésük hosszúkás. Sok fajuk felel a trágya és növények szétbontásáért, mások a kártevők fontos ragadozói, például a kukacoknak, amelyek életük nagyrészét a talajban töltik.

Legyek

pexels-photo-30334.jpg

Fürkészlegyek

Ezek a nagy, sörtés, sötét szürke legyek a petéiket vagy lárváikat a hernyókba, kukoricamolyba, poloskákba és egyéb kártevőkbe rakják. A fürkész legyek fontos elnyomói a hernyó inváziónak.

Zengőlegyek

A fekete-sárga vagy fehér-fekete csíkos legyeket gyakran tévesztik össze a méhekkel. A petéiket a levéltetű kolóniákban rakják le, így a lárváik megeszik őket.

Szitakötők

insect-dragonfly-nature-63994.jpeg

A szitakötők és a kistestvéreik a szúnyogok és muslincák, akik főleg a tavak és mocsarak körül élnek és vadásznak áldozataikra.

Zöldfátyolkák

A barna vagy zöld rovarok számtalan alfajt tartalmaznak: levéltetvek, pajzstetvek és rojtosszárnyúak. Sápadt, zöld, ovális tojásokat raknak, a kikelés után a salátaleveleket vagy más növényeket esznek az életben maradásért.

Félfedelesszárnyúak

Ez a csoport számos kártevőt tartalmaz, de van pár ragadozó bogár is, akik megtámadják a puhatestű rovarokat, mint például a levéltetveket, lárvákat, körte-levélbolhákat és rojtosszárnyúakat. A rablópoloskák és virágpoloskák értékes ragadozói a kerti ökoszisztémának.

Pókok + bolhák

spider-web-tree-branches-pattern-39494.jpeg

Habár a pókok és bolhák is pókszabásúak, nem rovarok, de előszeretettel csoportosítják őket a többiekhez, mivel hasonlóak. Az őshonos fajokat a fákon, bokrokon és szemétben megbújva találhatjuk. Számos növényevő faj van a bolhák között, mint például a takácsatkafélék. Mások levéltetvekre és más apró állatokra vadásznak. Sok talajlakó bolha eszik fonálférget, rovarok petéit, lárváit vagy bomló szerves anyagokat.

Sajnos az emberek nagy rész fél a pókoktól, pedig az egyik leghatékonyabb ragadozók. Néhányuk selyemhálókat fon, néhányuk lyukakba bújik és ott várják az áldozataikat.

Hogyan bátorítsuk őket?

A legjobb módja, hogy védjük a hasznos rovarokat, ha nem használunk semmilyen rovarirtó sprayt vagy port. Még a bio szempontból elfogadott szerek és az Indiai orgona olaj sem biztonságos rájuk nézve. Érdemes csak végszükség estén használni ezeket, amikor már ténylegesen megtámadták a növényt. Számos hasznos rovar túl apró, hogy szabad szemmel lásd, így nehéz vigyáznod rájuk, de ha megtanulod, hogy melyik nagyobbak (zöldfátyolkák, legyek és katicabogarak) mellett szoktak lenni akkor könnyű őket békében hagyni. Néhány egyszerű lépéssel tudod támogatni őket élelemmel, vízzel és lakhellyel.

20150905_110451.jpg

Élelemforrás

A virágágyások vagy a kerti növények gazdagok lehetnek pollenben és nektárban, mint például a macskamenta, kapor és a cickafark, ezek nagyon jó élelemforrások a felnőtt méheknek, zöldfátyolkáknak és más apró élőlényeknek.

Víz

Számos rovar túl kicsi ahhoz, hogy rendesen tudjon inni a madáretetőből vagy vízforrásból. A probléma megoldása, ha alacsonyabb szintig töltöd meg a madártálkát vagy egy nagy edénybe köveket teszel. Aztán annyi vizet adjál hozzá, hogy legyenek sekélyesebb részek is a tálba, hogy a rovarok tudjanak inni megfulladás nélkül. Naponta ajánlott ellenőrizni ezt, mivel a napon gyorsan elpárolog.

Lakhely

Hagyj véletlenszerűen néhány gyomot a konyhakerti növényeid között, hogy élelmet és hajlékot nyújts a rovaroknak. Ültess sövényt vagy építs szélfogó kerítést, hogy csökkentsd a port, mivel ezek az élőlények hamar kiszáradnak poros környezetben. Állíts fel állandó ösvényeket és mulchos területeket a kertedben. Ezek a területek biztonságos helyet nyújtanak a nap, a rossz időjárás és a talajművelés elő.

Képek: pexels.com
Inspiráció: http://www.rodalesorganiclife.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://katyvaszok.blog.hu/api/trackback/id/tr3611774515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2016.10.07. 22:55:39

a méhek alatt nem méh, hanem egy zengőlégy van. a "bolhák" talán inkább atkák akarnak lenni. aki ennyire nem ért az ízeltlábúakhoz, faszér' ír róluk posztot. a nyelvezet is olyan, mintha a Google Fordító írta volna bebaszva. "van faj, aki" ...
süti beállítások módosítása