Nagymamámnál disznóvágás volt a héten és jutott friss hús nekem is. Ebbel adódott, hogy a hétvégi menü egy része megoldódott. A pörkölt receptet itt most nem akarom leírni, mert nagyon sok van fent az interneten és nagy részük alapvetően is paleo, de a köret annál érdekesebb lett. Kitaláltam, hogy karfiolfőzeléket csinálok, ami kb. 20-30 perc alatt kész lett.
Paleo karfiol főzelék
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol rózsákra szedve
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál kókusz-/olívaolaj
víz
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
1. A hagymákat aprítva megfuttatjuk az olajon. Kb 3-4 karfiolrózsa kivételével a többi zöldséget is rádobjuk.
2. 2-3 percig pirítjuk közepes lángon. Sózzuk, borsozzuk és frissen reszelt szerecsendiót adunk még hozzá ízlés szerint.
3. Felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje és fedő alatt kb 15 percig pároljuk a karfiolokat.
4. Ekkor beletesszük a maradék 3-4 db nyers karfiolrózsát és további 5 percig fedő alatt főzzük.
5. Elzárjuk a lángot, az utólag hozzáadott karfiolokat kiszedjük egy tálkába és a többit botmixerrel tetszőleges állagúra pürésítjük.
Ha túl sűrű lett, akkor lehet vízet adni még hozzá.